Tuesday, June 7, 2011

Pantai Tok Bali,Pasir puteh,Kelantan

Tok Bali Beach (Pantai Tok Bali)
Pantai Tok Bali ialah sebuah pantai yang terletak di Kelantan, Malaysia.
Pantai Tok Bali terkenal dengan kelebihannya yang tersendiri. Ia bukan sahaja menjadi tumpuan bagi penduduk tempatan malah menjadi kemestian bagi pelancong asing untuk menikmati keindahan pantai di Tok Bali. Bagi penduduk yang bekerja sebagai nelayan, Tok Bali merupakan tempat untuk mereka mencari rezeki kerana ia terkenal dengan hasil penangkapan yang boleh membawa keuntungan kepada nelayan-nelayan.
Pantai Tok Bali terletak lebih kurang 16 km dari bandar Pasir Puteh. Pantai ini telah dibuka sekali dengan pembinaan terusan Semerak, yang telah dibangunkan oleh Projek Kemasin Semerak (Perkasa). Pantai ini mendapat nama jolokan dari Kg.Tok Bali itu sendiri. Kawasan tepi pantai yang sesuai untuk mandi-manda dan memancing serta aktiviti berkelah dan berkhemah secara berkeluarga ini menjadi tumpuan orang ramai setelah selesai pembinaan ‘coastal highway’ yang menghubungkan Kuala Terengganu dan Kota Bharu melalui jalan pantai.
Di samping itu juga pantai ini juga menyediakan tempat penginapan yang selesa. Pengangkutan untuk sampai di sini ialah bas dan teksi. Tambang bas ialah RM 2.00 dan teksi RM 3.00. Pantai Tok Bali menyajikan ketenangan dan kedamaian dengan belaian dan hembusan angin Laut China Selatan. Kemudahan seperti surau, tandas dan tong sampah juga disediakan. Kawasan berdekatan pantai menyediakan chalet murah untuk penunjung yang ingin menikmati suasana malam di Tok Bali atau memancing ikan di muara sungai atau terusan Tok Bali. Jom ke Pantai Tok Bali, Kelantan sekarang!


Catatan penulis:
Tok Bali dah mcm dulu lg,,skrg byk chalet dan resort terbina,,homestay x pyh cakap la..Tok Bali mmg betul2 cantik,,dulu ms holiday dgn family(kami suka pg kat tepi pantai),,biasa pergi jauh2,terengganu,,pulau pangkor,,tioman,perhentian,selama ni x tahu bahawa kat tempat sendiri ada tempat yg begitu cantik,,orang kata berbaloi2,,bg sy jauh lebih syok dr pantai cahaya bulan,,yg begitu panas skrg,,,,anak2 pun suka mandi kolam kat area resort kat tok bali....tmpat selalu kami pergi Sudara Beach resort,,,pg pulak time promotion RM88,,murahhhhhh


SUDARA BEACH RESORTP/s:aii..promote ni,,kena kasi komisen sesen dua kat tuan rumah..:)

No comments:

Post a Comment