Tuesday, June 7, 2011

Pantai Cahaya Bulan

Pantai Cahaya Bulan merupakan salah satu pantai yang terkenal di negeri Kelantan, Malaysia. Ia terletak kira-kira 10 km dari Kota Bharu dan merupakan kawasan pendaratan tentera Jepun untuk menyerang British pada 8 Disember 1941. Pada suatu ketika, pantai ini dinamakan Pantai Cinta Berahi, suatu nama yang dikatakan diberi oleh seorang askar British ketika dia di pantai ini pada masa Perang Dunia II. Pada masa itu, askar tersebut sedang menderita kerana cintanya tidak berbalas. Sesetengah orang tempatan masih menggunakan nama lama ini pada hari ini, walaupun mereka lebih suka merujuk kepada pantai ini sebagai PCB.
Nama asal pantai ini telah ditukar(Pantai Cinta Berahi) kerana namanya kurang manis didengar atau kurang manis disebut, di mana perkataan berahi sering dikaitkan dengan cinta berahi yang meluap-luap iaitu dengan lain perkataan ianya bermaksud negatif atau buruk. Selepas Tok Guru (Menteri Besar Kelantan) memimpin kerajaan negeri Kelantan, beliau terfikir untuk menukar nama pantai tersebut tetapi dengan mengekalkan akronimya PCB. Akhirnya, Pantai Cinta Berahi telah dengan rasminya bertukar nama kepada Pantai Cahaya Bulan dengan mengekalkan perkataan PCBnya oleh Yang Amat Berhormat Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Pantai Cahaya Bulan bermaksud "Beach of Moonlight" di dalam Bahasa Inggeris. Dalam bahasa Inggeris pantai ialah beach, bulan ialah moon dan cahaya ialah light.

Persisiran pantai ini adalah sejauh 1.2 kilometer. Pantai ini terkenal kerana kawasannya panjang dan lebar, dengan pasir yang cantik dan air yang jernih. Deretan pokok ru dan pokok kelapa pula menambahkan lagi kecantikan pantai ini. Oleh itu Pantai Cahaya Bulan telah menjadi tempat perkelahan yang popular di kalangan keluarga-keluarga tempatan, khususnya pada hujung minggu. Pantai ini lengkap dengan kemudahan untuk para pengunjung, terdapat pilihan hotel, chalet, kawasan perkhemahan, kedai makan dan gerai, dan tandas awam.
Perjalanan ke pantai ini dari Kota Bharu akan membawa pengunjung melalui satu pekan Melayu tradisional . Ini adalah kawasan kraftangan yang penting di negeri untuk pencetakan batik, penenunan songket, dan pembuatan layang-layang serta loyang.


No comments:

Post a Comment